BARVIT PRVI DOM MLADE DRUŽINE V AJDOVŠČINI

V Ajdovščini smo po načrtih Studia Dialog po meri opremili stanovanje igrivih barv namenjeno bivanju in ustvarjanju prvega doma mlade družine. 
Uporaba iverala za skrite površine ter kombinacija različnih barv barvanega mediapana in furniranih hrastovih površin za vidne površine v stanovanju ustvarja igrivo vzdušje. Posebnost pohištvene opreme so zaobljeni vogali polic in letvičenih oblog.

Stanovanje je podrobneje predstavljeno na portalu revije OUTSIDER z dne 16. aprila 2024.

Vabljeni k ogledu in branju prispevka!


Foto: Ana Skobe

SODOBNO STANOVANJE ZA MLADO DRUŽINO Z OPREMO PO MERI

Za mlado družino smo opremili stanovanjsko hišo. Bivalni del združuje kuhinjo, jedilnico in dnevni prostor in ga odlikujejo prostorni in svetli prostori, ki mladi družini omogočajo udobno bivanje. Prostora je dovolj za udobno druženje tudi, če se družino obiščejo sorodniki, prijatelji ali bivanje, če  se ji sčasoma pridruži nov družinski član.


Celotna oprema je izdelana v kombinaciji dveh barv: osnovne bele, ki deluje sveže in elegantno ter hrastovega furnirja, ki dodaja prostorom občutek topline. Kombinacija deluje moderno in elegantno, a hkrati domače. Prostorna kuhinja je oblikovana v obliki črke U. V nizkih omarah so veliki predali, ki omogočajo pregledno shranjevanje posode ali živeža. Hladilnik in pomivalni stroj sta optično zakrita z belimi ličnicami omar. Viseče omare so v dveh globinah: v nižjih so priročno shranjena posoda in živila, ki jih dnevno uporabljamo, v višjih, ki segajo do stropa, pa lahko shranimo stvari, ki jih potrebujemo bolj občasno. Pult osvetljujejo LED luči, ki so diskretno umeščene pod viseče omarice. Del kuhinjskega pulta služi tudi kot t.i. šank, kjer lahko družinski član na hitro nekaj prigrizne ali posedi ob klepetu s tistim, ki pripravlja obrok. Jedilnica vsebuje veliko mizo za osem oseb in omaro do stropa z nišo in steklenimi vitrinami.


Klasično stopniščno ograjo nadomeščajo vertikalne lesene letve, pod katerimi so nizke omare, ki nudijo obilo prostora za shranjevanje. Skupaj tvorijo zanimiv vizuelni element, ki loči bivalni del od stopnišča. Element letvic se ponovi tudi kot obloga na steni s TV ekranom.

Kombinacija lesenih hrastovih letvic in pohištva v kombinaciji bele barve in hrastovega furnirja zaznamuje tudi spalni del hiše in predprostor. Prostor ob vhodu je dobro izkoriščen za shranjevanje garderobe z visoko omaro do stropa, izdelano po meri, v kombinaciji s klopjo, garderobno steno in nižjim predalnikom. Shranjevalnih prostorov v hiši ali stanovanju nikoli ni preveč, zato je v hiši dobro izkoriščen tudi prostor pod stopnicami, kjer so omare umeščene v celotno poševnino pod njimi.


Kopalnica je svetla in elegantna s pultom, pod katerega smo umestili prostoren predalnik in pralni stroj. Nad umivalnikom so po celi širini stene in do stropa umeščeni viseča omarica z ogledalom in odprto nišo.


Z odločitvijo za opremo po meri si je družina ustvarila svetlo, odprto in moderno stanovanje po svojih željah. Vsak delček stanovanja pa je tudi prostorsko maksimalno izkoriščen in zasnovan tako, da nudi družini kar največje udobje.

 

Foto: Vasja Ambrožič

 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.
 • Izdelava: PERMIZ d.o.o.

OPREMA PRENOVLJENEGA MEŠČANSKEGA STANOVANJA NA PRAŽAKOVI ULICI

V letu 2022 smo po načrtih arhitektov Kombinat d.o.o. izdelali zanimivo opremo za prenovljeno meščansko stanovanje na Pražakovi ulici v Ljubljani.
Oprema je kombinacija različnih materialov, pri čemer najbolj izstopajo kovinsko ogrodje pohištva ter kombinacija intenzivnih in nevtralnih barv.

Projekt je podrobneje predstavljen na portalu revije OUTSIDER z dne 14. junija 2023

Vabljeni k ogledu in branju prispevka!


Foto: Janez Marolt


STANOVANJE S POGLEDOM NA GOZD

Tudi majhno stanovanje je lahko lepo, udobno in praktično. Če tako stanovanje nudi tudi pogled na prelivajoče zelene barve gozda, omogoča v sodobnem času neprestanega drvenja tudi občutek miru in sprostitve. 

Pohištvena oprema izdelana iz iverala v kombinaciji grčastega hrasta in črnega betona je tisti kontrast med toplim in hladnim, ki stanovalca navdaja z mirom, domačnostjo in toplino. Niša ob kuhinji je z omarami v poševnini dobro izkoriščena za shranjevalne prostore, ki jih v stanovanju ni nikoli preveč. Prostor ob vhodu v nišo  je opremljen z manjšo pisalno mizo, ki je na ta način dovolj umaknjena od glavnega bivalnega dela, da omogoča potreben mir za delo. Velike garderobne omare v spalnici v barvi jasmina se stapljajo s stenami v enaki barvi in zato prostora optično ne zmanjšujejo. Premišljeni detajli v obliki letvičenih predelnih sten prostor delijo na posamezne "kotičke", ki stanovalcem omogočajo zasebnost, a hkrati ohranjajo enovitost stanovanja. Letvičena garderobna stena ob vhodu v stanovanje z diskretno dimljenim ogledalom sta zanimiv oblikovalski detajl stanovanja, ki pa imata oba tudi čisto konkretno uporabno vrednost. 


Foto: Vasja Ambrožič

KAKO JE NASTAL RECEPCIJSKI PULT - foto zgodba

Vas zanima, kako je nastal recepcijski pult v Hotelu Bohinj? Tak, kot ga vidite na spodnji fotografiji? 

Spodaj, v galeriji, si lahko ogledate njegovo "zgodbo".

 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (c) PERMIZ d.o.o.
 • (C) Žiga Intihar

HOTEL BOHINJ

Hotel Bohinj leżi v osrčju Bohinja na vzpetini nad Ribčevim lazom neposredno nad mostom ob jezeru s cerkvijo Svetega Janeza Krstnika in spomenikom štirim srčnim možem. Dvignjena lega hotelu in okolici omogoča lepe poglede na jezero, cerkev ter okoliške hribe vključno s Triglavom, Voglom, Komno in Vogarjem.

 

Hotel stoji na lokaciji parka, ob katerem je bila nekoč Muhrova (kasneje Karadžordževičeva) vila, na njegovem mestu pa je v osemdesetih stal Hotel Kompas. Investitor in upravitelj hotela Damian Merlak in Jure Repanšek sta se odločila, da hotel celostno prenovita ter statično in energetsko sanirata. Obstoječi hotel je bil skozi leta večkrat prezidan in dograjevan in izkazalo se je, da so bila dela nestrokovno izvedena. Pri prenovi se je ohranil osnovni volumen objekta ter vsi vitalni in kvalitetni deli konstrukcije. Objekt  je bilo potrebno statično in protipotresno sanirati. Ojačitev je izvedena z umestitvijo novih armiranobetonskih sten in opor ter s pomočjo zunanjih kovinskih okvirjev- jeklenih vertikalnih in horizontalnih vezi, ki objamejo in statično povežejo obstoječo konstrukcijo. Hkrati so se z okvirji vzpostavili balkoni pred sobami in gostom omogočili odprte razglede na jezero in okolico. Ritem dopolnjujejo sekundarni nosilci, ki so razvrščeni med balkoni.

Obstoječi volumen je povečan s kombinacijo balkonov. Vhodno fasado dopolnjuje dozidava z novim lobijem, vhodno nadstrešnico ter zimskim vrtom, v katerem je zajtrkovalnica in restavracija. Že obstoječi objekt na vhodni fasadi je imel razpoznavne elemente s trikotnimi zatrepi streh, dozidave pa to kompozicijo dodatno razgibajo ter ustvarjajo dialog z vrhovi gora v ozadju.

 

Interier vključuje 69 sob, ki so v svetlem macesnu z razgledi na okolico. Ker so sobe po velikosti omejene z razporedom nosilnih sten, so kopalnice povečane z umivalno nišo, ki se odpira na balkon in razgled.  Po sobah se pojavljajo tudi vzorci tiskani na obloge, pohištvo in tkanine z navdihom bohinjske tradicije. Teksture predstavljajo silhueto štirih pogumnih mož, ki so osvojili Triglav. Ta lokalni pogum, duh teh mož in prvinski stik z naravo je tudi osnovno vodilo ter rdeča nit skozi notranje sekvence. Figure vsakege od teh mož se pojavljajo v grafični podobi v različnih izvedbah in vzorcih skozi objekt. Dolgi skupni hodniki predstavljajo sprehod skozi konstrukcijo bohinjskega stoga, toplarja oziroma kozolca s tipično leseno konstrukcijo v kombinaciji horizontalnih in diagonalnih tramov. Detajli okoliških stogov so tiskani na tla, stene in strop in vzpostavljajo vizualne prehode, ki bodo goste seznanile z bogato tradicijo lokalnega stavbarstva.

 

Skupni prostori obsegajo center dobrega počutja z manjšim zunanjim bazenom, ki bo tudi pozimi nudil gostom dożivetja v vroči vodi, dvovišinski vhodni lobby, restavracija in zajtrkovalnica, kmečka soba s ponudbo bistroja in domačih sladic, v kleti pa bo manjša kongresna dvorana in klub z vinoteko. Oblikovanje skupnih prostorov je prav tako pretežno leseno, z detajli lokalnega navdiha. Lobby je dvovišinski, lesen razgiban strop in stene asocira na strukturo lesenih skodel, brazd in kapnikov, ki se pojavljajo po votlinah in jamah okoliških gora.

 

Del prenove hotela je predstavljala tudi energetska sanacija. Pri načrtovanju rabe energije je upoštevan Pravilnik u učinkovit rabi energije, ki je že sam po sebi zelo zahteven vendar ga zasnova hotela močno presega. Dosežen je razred A2 v skladu s predpisi za energetske izkaznice. Kot vir toplote služijo toplotne črpalke z geosondami, v skupnih prostorih in nekaterih sobah je talno ogrevanje, v nekaterih sobah pa ogrevanje in pohlajevanje s pomočjo konvektorjev. V hotelu je centralni nadzor, ki regulira tudi krmiljenje ogrevanja in hlajenja.

Osvetlitev je zasnovana na varčni led tehnologiji, luči delujejo preko senzorjev kar omeji čas osvetlitve. Vsa vgrajena oprema je v najnižjih razredih glede porabe in je zasnovana intimno predvsem glede na sodobne smernice o preprečevanju svetlobnega onesnaženja. Ker hotel stoji v osrčju Triglavskega narodnega parka je to še kako pomembno, saj s tem varujemo biodiverziteto ter omogočamo sobivanje tudi vsem nočnim živalim in organizmom.

 

V hotelu je 69 hotelskih sob, lobby s kavarno, restavracija,center dobrega počutja z manjšim zunanjim bazenom ter konferenčna dvorana in klub z vinoteko. Sobe so povečini dvoposteljne, nekatere pa imajo možnost tretjega ležišča in so velikosti od 26m2 do 30m2 večinoma imajo balkone ali terase. Nekaj sob je družinskih z možnostjo združitve, v najvišjem nadstropju s pogledom na Triglav pa se nahaja predsedniški apartma.


STEP LEVEL HOUSE

Hiša se nahaja na urbanem delu Ljubljane kjer poteka ločnica med centrom in suburbanim delom. Hiša je namenjena bilingualni družini ( SI-UK) in prepleta navade obeh načinov dojemanja prostora. Pri hiši smo izvedli del fasade, stavbno pohištvo in del notranje opreme.


HIŠA DEVINSKA

Gre za celostno prenovo in dozidavo majhni obstoječi hiši iz leta 1934, ki se nahaja v Trnovem v središču Ljubljane. Obstoječo hišo je zasnoval arhitekt Emil Navinšek, znan po inovativnih prostorskih konceptih brezkoridornih šol. Poleg svojega prebivališča je zasnoval hišo za starejši neporočeni sestri, za obe skupno na majhni površini le 50m2 / etažo. Ulica, kjer se nahaja hiša, je bila večinoma zgrajena v šestdesetih in sedemdesetih letih s tipično družinsko stanovanjsko zazidavo v kombinaciji belega fasadnega ometa in oblog iz temnega lesa.
Členjeni volumni - Dozidava v vsakem nadstropju ustvarja različne preseke med starim in novim delom... sestavljena iz 3 volumnov, vsaka v proporcu škatle za čevlje; primerljiv z volumnom obstoječe hiše. Škatle so zložene z 90 stopinjskimi zamiki, ki ustvarjajo previse in terase. Volumni so obloženi v temen les – vertikalni smrekov opaž - v kontekstu obstoječe ulične arhitekture. Konstrukcija je kombinacija betonskega podstavka, kovinskih okvirjev in lesene podkonstrukcije. Notranjost novega dela je večinoma iz lesenih stenskih oblog, ki ustvarjajo integrirane omare in stene. Stara hiša je preprosto prenovljena in ohranja vse obstoječe teksture in materiale. Notranjost stare hiše in nove dozidave so po etažah povezane različno:
Pritličje je bivalni prostor, prvo nadstropje so otroške sobe in soba za goste, v drugem nadstropju pa je glavna spalnica.
Srce hiše - presečišče volumnov starega in dozidave je stopnišče, pritrjeno na glavno navpično betonsko steno. Po navdihu interierjev Adolfa Loosa notranjost oblikuje povišane podeste, niše, garderobne omare, majhne sedeže in se delno povezuje v majhne prostore v obstoječem delu hiše. V vsakem nadstropju ustvarja zasebne bivalne prostore.
STEKLENA HIŠA
Steklena hisa v puscavi, ki smo jo izdelali za podjetje Guardian Glass, so oblikovali v slovenskem podjetju OFIS arhitekti v sodelovanju s statiki AKT ll iz Londona in klimatskimi inzenirji Transsolar iz Nemčije , ustvarja udoben življenjski prostor z minimalno porabo energije.
Namen je ustvariti udoben bivalni interier, ki ga obkroža ekstremno puščavsko okolje. Koncept izziva termične in strukturne zmožnosti stekla. Steklo ni le element fasade temveč statični element, zunanja opna, senčilo ter izolacija. Oblika objekta je odgovor na lokalne puščavske pogoje, ki smo jih spremljali v nacionalnem parku Gorafe v Andaluziji. Koncept je zasnovan pasivno in temelji na obnovljivih energetskih virih, hkrati pa fasadna opna ostaja popolnoma transparentna in omogoča čudivit, neprekinjen 360° razgled na okolico.
PROGRAM
Gre za kratkotrajno nastavitev, tedenski oddih za enega gosta ali par, ki bo izbran preko nastanitvanih spletnih strani ter bo tudi poročal o izkušnjah v času bivanja. Notranji prostor je sestavljen iz treh delov: spalnice, dnevnega prostora in kopalnice s sanitarnim jedrom na sredini. Prostori se odpirajo proti verandi, ki je pokrita in zasenčena, stekleni kubusi interierja v zunanjosti ustvarjajo zaščito pred soncem in vetrom.
STEKLO KOT KONSTRUKCIJA
Objekt uporablja vertikalne steklene plošče kot edino konstrukcijsko podporo, ki kljubuje močnemu puščavskemu vetru ter hkrati podpira veliko leseno streho. Steklo je termična ucinkovita troslojna zasteklitev, ki je premazana s skoraj nevidnimi premazi za zaščito notranjost pred soncem.

photo@ Courtesy of Guardian Glass – Gonzalo Botet


SAMOZADOSTNA ENOTA NA LJUBLJANSKEM HRIBU / VIDEO
Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unije.


SAMOZADOSTNA ENOTA NA LJUBLJANSKEM HRIBU

Lesena modularna bivalna enota je zasnovana v sodelovanju med OFIS arhitekti & Permiz, C+C, C 28 in AKT in je namenjena različnim začasnim funkcijam. Uporablja se lahko kot počitniško enoto, drevesno hiško ali
kot bivak namenjen kratkotrajnem bivanju za potrebe raziskav, turizma in pohodništva. Velikost enote omogoča različne načine transporta. Osnovna enota predstavlja modul velikosti 4.50m x 2.50m x 2.70m in nudi bivanje dveh-treh oseb (s kuhinjo, kopalnico, posteljo in sedišči) ali pa se sestavlja horizontalno oz. vertikalno v dvojček, trojček ali podobno. Konstrukcija je iz lesa, obojestransko ojačana z vezanimi ploščami. Lahko je vijačena v tla z vijaki, sidri ali pa ima kot temelje prenosne betonske kvadre. Objekt - tako oprema, kot konstrukcija in fasada promovira slovensko lesarstvo in tradicionalno znanje mizarske stroke.


2fb14470-d134-44eb-ac9d-3a675789a177jpg


Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unijeSAMOZADOSTNA ENOTA / LIVING UNIT

V sodelovanju z OFIS arhitekti smo na Salone del Mobile predstavil leseno bivanjsko samozadostno enoto, ki je modularna in namenjena različnim začasnim bivanjskim potrebam. Objekt je sestavljen iz enega modula velikosti 4.50m x 2.50m, višine 2.70m, ki lahko kot en sam nudi bivanje 2 osebam (s kuhinjo, kopalnico, posteljo in sedišči) ali pa se ga zlaga horizontalno oz. vertikalno in se objekt nadgradi v dvojček, trojček ali podobno. 


sestavljnejpg


Odločili smo se,

da se objekt izdela v celoti iz slovenskega lesa, saj si želimo promovirati slovensko lesarstvo in tradicionalna znanja lesarske in mizarske stroke

Samozadostna lesena enota bo razstavjena v sklopu Salone del Mobile v Parco Sempione, historičnem parku v centru starega mesta Milana in sicer od 4.4. do 10.4. 2017.


fffe47b5-4a5e-4c92-b2dc-a76fb2a5fdcbjpg

Po zaključeni razstavi bomo bivalno enoto pripeljali nazaj v Slovenijo, kjer namarevamo to leseno strukturo postaviti tudi v Ljubljani, po vsej verjetnosti na Ljubljanskem gradu.


2fb14470-d134-44eb-ac9d-3a675789a177jpg


Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unije


VILA NA MIRJU / CRISS-CROSS ENVELOPE

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo z začetkom leta (2015) zaključili celovito izgradnjo notranjosti vile v Ljubljani. Vila se nahaja na ljubljanskem Mirju, v trnovskem predmestju centra Ljubljane in v neposredni bližini, po načrtih Jožeta Plečnika, restavrirane južne stranice emonskega obzidja. Pri obnovi vile so se pri slovenskem arhitekturnem biroju – OFIS Arhitekti – odločili za ohranitev prvotnega podpornega zidu vile, ki je včasih gledala na glavno ulico, na kateri se nahajajo slovite Plečnikove piramide. Vila preseneti tako s sodobno zunanjostjo kot tudi z notranjostjo. Zunanjo fasado tvorijo perforirane kovinske plošče z diagonalnimi križi, ki poleg izjemne estetske funkcije naključnim mimoidočim preprečujejo poglede na zunanje balkone, ki se terasasto spuščajo od najvišjega do najnižjega nadstropja hiše. V notranjosti opazimo dva prevladujoča elementa – hlad betonskih sten in toplino lesene lupine. Gradnja hiše je potekala z mislimi na družino s tremi otroki, zato notranjost vile glede na funkcijo ni opredeljena z zidovi, ampak z nadstropji – pritličje je opredeljeno kot skupni dnevni prostor, prvo nadstropje je posvečeno najmlajšim, drugo nadstropje staršem. S premišljenim načrtovanjem in izkoristkom vsakega milimetra – stene hiše sestojijo iz vgradnih omar za shranjevanje vsega, kar bi drugače hranili v kleti in na podstrešju, ki ju v novogradnji ne najdemo – je zagotovo sanjsko domovanje, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne.


ALPSKI SKEDENJ 

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo z začetkom leta (2015) zaključili celovito obnovo skednja v vasici Stara Fužina.


BIVAK POD SKUTO

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo jeseni leta 2015 zaključili gradnjo in izvedbo bivaka pod Skuto.
Več o bivaku in njegovem nastanku: https://www.anzecokl.com/blog/2015/8/nov-bivak-pod-skuto


ZIMSKA SOBA NA KANINU

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo jeseni leta 2016 zaključili gradnjo in izvedbo zimske sobe na Kaninu.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.