SMART STOP
Razvili bomo nov izdelek Smart Stop – pametno postajališče, ki bo v osnovi modul z leseno konstrukcijo v kombinaciji z visokotehnološkim steklom. To bodo modularne fleksibilne enote potniškega postajališča, ki bodo oblikovane na način, da omogočajo zavetje manjši ali večji skupini čakajočih. Arhitekturno-oblikovna zasnova bo takšna, da bo primerna za uporabo v različnih okoljih.

Razviti želimo inovacijo in tehnologijo v uporabi stekla in lesa kot nosilne konstrukcije, da bo izdelek vrhunski, sodoben, okolju prijazen ter energetsko učinkovit oz samozadosten. S posebnimi obdelavami lesa bomo dosegli izboljšanje funkcijskih lastnosti materiala, ki bo tako bolj trajen, zmožen dolgoročno kljubovati ekstremnim vremenskim pogojem (veter, sneg, sonce, UV). Konstrukcija, ki bo predstavljala streho postajališč, bo lahka, modularna ter okolju in človeku prijazna.

Vrhunski industrijski dizajn in izvedba tega objekta bosta omogočala varčno uporabo materiala ter dolgo življenjsko dobo produkta, kljub temu, da bo izpostavljen ekstremnim vremenskim vplivom. Elementi postaje bodo oblikovani na način, da se jih bo lahko po potrebi razstavilo in ponovno sestavilo – recikliralo na drugi lokaciji.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Projekt izvajamo skupaj s konzorcijskim partnerjem LIT TRANZIT, PROGRAMSKE REŠITVE d.o.o. Projekt je delno sofinciran z nepovratnimi sredstvi v skupni vrednosti največ do višine 472.994,99 EUR.

 www.eu-skladi.si

STEKLENA HIŠA
Steklena hisa v puscavi, ki smo jo izdelali za podjetje Guardian Glass, so oblikovali v slovenskem podjetju OFIS arhitekti v sodelovanju s statiki AKT ll iz Londona in klimatskimi inzenirji Transsolar iz Nemčije , ustvarja udoben življenjski prostor z minimalno porabo energije.
Namen je ustvariti udoben bivalni interier, ki ga obkroža ekstremno puščavsko okolje. Koncept izziva termične in strukturne zmožnosti stekla. Steklo ni le element fasade temveč statični element, zunanja opna, senčilo ter izolacija. Oblika objekta je odgovor na lokalne puščavske pogoje, ki smo jih spremljali v nacionalnem parku Gorafe v Andaluziji. Koncept je zasnovan pasivno in temelji na obnovljivih energetskih virih, hkrati pa fasadna opna ostaja popolnoma transparentna in omogoča čudivit, neprekinjen 360° razgled na okolico.
PROGRAM
Gre za kratkotrajno nastavitev, tedenski oddih za enega gosta ali par, ki bo izbran preko nastanitvanih spletnih strani ter bo tudi poročal o izkušnjah v času bivanja. Notranji prostor je sestavljen iz treh delov: spalnice, dnevnega prostora in kopalnice s sanitarnim jedrom na sredini. Prostori se odpirajo proti verandi, ki je pokrita in zasenčena, stekleni kubusi interierja v zunanjosti ustvarjajo zaščito pred soncem in vetrom.
STEKLO KOT KONSTRUKCIJA
Objekt uporablja vertikalne steklene plošče kot edino konstrukcijsko podporo, ki kljubuje močnemu puščavskemu vetru ter hkrati podpira veliko leseno streho. Steklo je termična ucinkovita troslojna zasteklitev, ki je premazana s skoraj nevidnimi premazi za zaščito notranjost pred soncem.

photo@ Courtesy of Guardian Glass – Gonzalo Botet


SAMOZADOSTNA ENOTA NA LJUBLJANSKEM HRIBU / VIDEO
Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unije.


SAMOZADOSTNA ENOTA NA LJUBLJANSKEM HRIBU

Lesena modularna bivalna enota je zasnovana v sodelovanju med OFIS arhitekti & Permiz, C+C, C 28 in AKT in je namenjena različnim začasnim funkcijam. Uporablja se lahko kot počitniško enoto, drevesno hiško ali
kot bivak namenjen kratkotrajnem bivanju za potrebe raziskav, turizma in pohodništva. Velikost enote omogoča različne načine transporta. Osnovna enota predstavlja modul velikosti 4.50m x 2.50m x 2.70m in nudi bivanje dveh-treh oseb (s kuhinjo, kopalnico, posteljo in sedišči) ali pa se sestavlja horizontalno oz. vertikalno v dvojček, trojček ali podobno. Konstrukcija je iz lesa, obojestransko ojačana z vezanimi ploščami. Lahko je vijačena v tla z vijaki, sidri ali pa ima kot temelje prenosne betonske kvadre. Objekt - tako oprema, kot konstrukcija in fasada promovira slovensko lesarstvo in tradicionalno znanje mizarske stroke.


2fb14470-d134-44eb-ac9d-3a675789a177jpg


Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unijeSAMOZADOSTNA ENOTA / LIVING UNIT

V sodelovanju z OFIS arhitekti smo na Salone del Mobile predstavil leseno bivanjsko samozadostno enoto, ki je modularna in namenjena različnim začasnim bivanjskim potrebam. Objekt je sestavljen iz enega modula velikosti 4.50m x 2.50m, višine 2.70m, ki lahko kot en sam nudi bivanje 2 osebam (s kuhinjo, kopalnico, posteljo in sedišči) ali pa se ga zlaga horizontalno oz. vertikalno in se objekt nadgradi v dvojček, trojček ali podobno. 


sestavljnejpg


Odločili smo se,

da se objekt izdela v celoti iz slovenskega lesa, saj si želimo promovirati slovensko lesarstvo in tradicionalna znanja lesarske in mizarske stroke

Samozadostna lesena enota bo razstavjena v sklopu Salone del Mobile v Parco Sempione, historičnem parku v centru starega mesta Milana in sicer od 4.4. do 10.4. 2017.


fffe47b5-4a5e-4c92-b2dc-a76fb2a5fdcbjpg

Po zaključeni razstavi bomo bivalno enoto pripeljali nazaj v Slovenijo, kjer namarevamo to leseno strukturo postaviti tudi v Ljubljani, po vsej verjetnosti na Ljubljanskem gradu.


2fb14470-d134-44eb-ac9d-3a675789a177jpg


Projekt je realiziran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj Evropske unije


VILA NA MIRJU / CRISS-CROSS ENVELOPE

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo z začetkom leta (2015) zaključili celovito izgradnjo notranjosti vile v Ljubljani. Vila se nahaja na ljubljanskem Mirju, v trnovskem predmestju centra Ljubljane in v neposredni bližini, po načrtih Jožeta Plečnika, restavrirane južne stranice emonskega obzidja. Pri obnovi vile so se pri slovenskem arhitekturnem biroju – OFIS Arhitekti – odločili za ohranitev prvotnega podpornega zidu vile, ki je včasih gledala na glavno ulico, na kateri se nahajajo slovite Plečnikove piramide. Vila preseneti tako s sodobno zunanjostjo kot tudi z notranjostjo. Zunanjo fasado tvorijo perforirane kovinske plošče z diagonalnimi križi, ki poleg izjemne estetske funkcije naključnim mimoidočim preprečujejo poglede na zunanje balkone, ki se terasasto spuščajo od najvišjega do najnižjega nadstropja hiše. V notranjosti opazimo dva prevladujoča elementa – hlad betonskih sten in toplino lesene lupine. Gradnja hiše je potekala z mislimi na družino s tremi otroki, zato notranjost vile glede na funkcijo ni opredeljena z zidovi, ampak z nadstropji – pritličje je opredeljeno kot skupni dnevni prostor, prvo nadstropje je posvečeno najmlajšim, drugo nadstropje staršem. S premišljenim načrtovanjem in izkoristkom vsakega milimetra – stene hiše sestojijo iz vgradnih omar za shranjevanje vsega, kar bi drugače hranili v kleti in na podstrešju, ki ju v novogradnji ne najdemo – je zagotovo sanjsko domovanje, ki zadovolji tudi najbolj zahtevne.


ALPSKI SKEDENJ 

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo z začetkom leta (2015) zaključili celovito obnovo skednja v vasici Stara Fužina.


BIVAK POD SKUTO

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo jeseni leta 2015 zaključili gradnjo in izvedbo bivaka pod Skuto.


ZIMSKA SOBA NA KANINU

V sodelovanju s Slovenskim arhitekturnim birojem OFIS Arhitekti smo jeseni leta 2016 zaključili gradnjo in izvedbo zimske sobe na Kaninu.